Tog med sig knogjärn till tingsrätten – frikänns från åtal eftersom hon “trodde det var en nyckelring”

Nathalie Wästerlund

En kvinna som tog med sig ett knogjärn till tingsrätten har frikänts i bägge instanser eftersom hon trovärdigt hävdat att hon inte vetat om att det var just ett knogjärn hon bar på. Hon trodde att det rörde sig om en vanlig nyckelring formad som ett kattansikte. Detta rapporterar Dagens Juridik.

Kvinnan blev ifrågasatt av ordningsvakterna vid ett besök på Värmlands tingsrätt, då de ansåg att hennes kattformade nyckelring var ett knogjärn. Kvinnan sade dock att hon inte hade en aning om att det var ett knogjärn hon gick omkring med – hon hade fått “nyckelringen” i present av sin mamma och hela tiden trott att det helt enkelt var ett kattansikte som det föreställde. Knogjärnet, som har blivit allt vanligare för framförallt kvinnor att bära med sig, är format som ett kattansikte där öronen är spetsiga och vassa. Ögonen är två runda hål där man får plats med sina fingrar och därför kan det användas som ett vanligt knogjärn.

Åtalades för grovt brott mot knivlagen

Trots sin ovetskap så åtalades kvinnan för grovt brott mot knivlagen. I förhör berättade en av tingsrättens ordningsvakter att han visserligen var helt säker på att det rörde sig om ett knogjärn, men att kvinnan verkade uppriktigt chockad och förvånad när hon upplystes om detta. Även den polis som var på plats och upplyste kvinnan om att föremålet skulle beslagtas gav ett liknande vittnesmål.

Frikänns även av hovrätten

Tingsrätten avgjorde att kvinnan ”på ett trovärdigt och relativt detaljerat sätt” berättat om hur hon fått detta ”kattansikte” som en present från sin mamma och använt det som nyckelring. Att kvinnan inte vetat om det riktiga syftet med nyckelringen ansågs också vara trovärdigt, och det tillsammans med ordningsvaktens och polisens vittnesmål gjorde att tingsrätten valde att gå på kvinnans berättelse. Att ordningsvakter och poliser som i yrket stöter på sådana föremål har ytterligare kunskap medför inte att även allmänheten kan anses känna till detta användningsområde, konstaterade tingsrätten och frikände kvinnan från åtalet.

Domen överklagades senare till hovrätten, som nu fastställt den undre instansens frikännande dom.