Tio personer med koppling till Gottsundanätverket döms i stort narkotikamål

Susanne Nilsson
Foto: Ewa Ahlin

På torsdagen kom domen mot tio av de 19 personer, många av dem kopplade till det kriminella Gottsundanätverket, som åtalats för olika brott i ett stort och uppmärksammat narkotikamål. Rättegången inleddes i maj 2022 och avslutades i november. Tio av de åtalade dömdes och resterande nio friades då bevisningen inte höll.

En man i 40-årsåldern från Uppsala, som pekats ut som ledare för Gottsundanätverket, döms till tolv år och två månaders fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. Ytterligare sex personer döms för samma brott, en av dem fick det näst längsta straffet på nio år och sex månaders fängelse. Två personer döms för grovt narkotikabrott och en person för narkotikabrott.

Allvarlig brottslighet

Under utredningen framkom att det handlade om en mycket omfattande narkotikahärva, något som  förundersökningsmaterialet på drygt 15 000 sidor vittnar om.

– Det har varit fråga om allvarlig brottslighet som pågått i olika delar av landet och i en närmast företagsliknande struktur där olika personer haft olika roller. Det längsta fängelsestraffet överstiger maxstraffet för synnerligen grovt narkotikabrott, men eftersom personen döms för flera andra brott finns möjlighet att överskrida den gränsen, säger Åsa Hanna, rådman vid Uppsala tingsrätt och rättens ordförande, i ett pressmeddelande.

Krypterade chattar viktig del av bevisningen

En stor del av bevisningen i målet kommer från chattmaterial från de krypterade apparna Anom och SkyECC.

– I de fall där åklagaren bevisat att de tilltalade använt sig av någon av dessa applikationer har tingsrätten i stor utsträckning också dömt för brott, säger rådmannen David Boberg-Linder i pressmeddelandet.