Tintins pappa åtalas för mord på sin son

Susanne Nilsson

Pappan till åttaåriga Tintin, som hittades död i mannens bostad i Luleå i januari i år, åtalas för mord på sin son. Det meddelar Åklagarmyndigheten.

Fallet har blivit mycket uppmärksammat, både bland allmänheten och politiskt. Flera stora manifestationer har genomförts, i syfte att uppmärksamma frågan om barn som tvingas till umgänge med sina föräldrar trots att det finns oro och varningssignaler. Krav på en lagändring, en lex Tintin-lag har också framförts.

Lång vårdnadstvist

Tintins föräldrar hade haft en vårdnadstvist under flera års tid. Mamman hade enskild vårdnad och pappan var beviljad umgänge under några timmar varannan helg. Mamman hade en stark oro gällande pappan, och vädjade om att umgänget skulle vara bevakat. Detta hörsammades inte av socialtjänsten.

– Min huvudman har ju under en längre tid haft en oro för pojken, och för att något hemskt ska hända, har advokat Cecilia Wachtmeister, som företrädde mamman i vårdnadsärendet innan sonens död, tidigare sagt till Expressen.

Flera orosanmälningar

Flera orosanmälningar har gjorts mot pappan, bland annat från Tintins skola. Mamman berättade för myndigheter att hon var rädd att pappan skulle ta med sig sonen utomlands. Även Tintin själv uttryckte oro inför umgänget med pappan. Trots detta tilläts ett obevakat umgänge, som till slut ledde till pojkens död.

Noggrann planering

Enligt åklagaren finns det ingenting som talar för att pojkens död var en olycka. I åtalet mot pappan framgår att gärningen har skett med uppsåt, föregåtts av en noggrann planering och varit särskilt hänsynslös. Pappan åtalas därför för mord.

Nekar till brott

Pappan själv nekar till brott och har inte velat uttala sig om vad som hände. Han har vårdats inom rättspsykiatrin sedan han greps, och en utredning har visat att han kan ha haft en allvarlig psykisk störning vid brottstillfället.