Time Magazine har utsett årets person 2023: utmärkelsen går till Taylor Swift

Nathalie Wästerlund

Varje år utser den amerikanska tidningen Time Magazine “årets person”. I år tilldelades popstjärnan Taylor Swift utmärkelsen, bland annat för att ha “skänkt glädje till ett samhälle i desperat behov av det”.

Taylor Swift, 33, är utan tvekan en av de mest framstående människorna i vår tid. Hennes turné, The Eras Tour, beräknas bli den mest inkomstbringande turnén någonsin med sina 151 konserter spridda över fem olika kontinenter. Turnén inleddes i mars 2023 och beräknas pågå till december 2024. The Eras Tour har haft en betydande ekonomisk, kulturell och politisk påverkan över hela världen. Konserterna attraherar mängder av turister till olika länder som i sin tur drar in hundratusentals kronor till länderna genom biljettköp, hotell och nöje. Varje gång hon kom till en ny plats ägde en liten ekonomisk boom rum när hotell och restauranger såg en våg av besökare. En medföljande konsertfilm släpptes till biografer världen över den 13 oktober och blev den mest inkomstbringande konsertfilmen i historien.

Första musikmiljardären någonsin

Under 2023 har Swifts musik haft totalt 26,1 miljarder lyssningar. Detta har inneburit att hon tjänat över en miljard svenska kronor enbart på inkomsterna därifrån, vilket har gjort henne till den första miljardären någonsin med musik som den huvudsakliga inkomstkällan. Att hon nu blivit utsedd till Årets person är ingen överraskning – utöver sina ekonomiska vinningar och den historiska världsturnén har hon också lyckats med det omöjliga – att göra fotboll ännu mer populär i USA. I och med att Swift börjat dejta NFL-stjärnan Travis Kelce har efterfrågan efter biljetter till matcherna som hans lag, Kansas City Chiefs, ökat med 400 procent.

Är på topp vid 33 års ålder

“I en polariserad värld där så många traditionella starka krafter har det svårt har Taylor Swift hittat ett sätt att överskrida gränser och vara en positiv inspirationskälla. Ingen annan på denna jord kan beröra så många människor på samma sätt”, skriver Time för att motivera sitt val. Popstjärnan själv säger i en intervju med tidsskriften att “ Det känns som genombrottsögonblicket i min karriär, som händer vid 33. Och för första gången i mitt liv var jag mentalt tuff nog att ta det som kommer med det.”

Tidigare vinnare av utmärkelsen Årets person är bland andra Greta Thunberg, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Elon Musk, Joe Biden och Kamala Harris.