“Tillbaka starkare än någonsin”

Ricard Aron Nilsson
Festivalbesökaren Robin Persson var på Sweden Rock för första gången, medan Torbjön Eriksson gjorde sitt 17:e besök (till vänster). Bruce Dickinson från Iron Maiden (mitten). Erik Grönwall från Skid Row (till höger). Foto: Susanne Nilsson

Sweden Rock är en av få att överleva festivaldöden som drabbat Sverige de senaste tio till tjugo åren. De har dock inte bara överlevt, utan frodats till att bli Nordens största rockfestival.

Högtalarna har tystnat. Festivalområdet håller på att packas ihop. Sweden Rock är slut för i år. Besökare kom från 64 länder för att se de 92 artisterna. Med nästan 50 000 betalande besökare, så var festivalen en ekonomisk succé.

– Ett värdigt 30-årsfirande, säger festivalens VD och Managing Director, Jon Bergsjö under en presskonferens.

Starkare än någonsin

Ledningen för Sweden Rock är mer än nöjda efter årets upplaga och ser ljust på framtiden. Det fanns en osäkerhet kring vad som skulle hända efter pandemin, men denna har nu försvunnit.

– Vi är tillbaka starkare än någonsin, säger Jon Bergsjö.

Rockfarfar

Från nutid till dåtid. Nongrata har talat med en 72-årige man som har varit på Sweden Rock många gånger i sitt liv. En riktigt rockfarfar. Han sitter numera i rullstol och minnet börjar svikta, men känslorna från tiden som besökare finns kvar.

– Har besökt Sweden Rock 12 gånger. Sist spelade Motörhead. Kommer inte ihåg året exakt och svårt att avgöra, eftersom dom spelade ofta. Rena husbandet.

Känslan av nostalgi hos den gamle mannen är uppenbar under intervjun. Han återkommer flera gånger till hur mycket Sweden Rock betytt för honom.

– Jag mådde väldigt dåligt under en tid, men när jag åkte till festivalen, då försvann mina problem för en stund i all musik. Det räddade mig.