Tiktok-användare i extas efter att ha upptäckt judisk gosskör

Nathalie Wästerlund
Foto: CC BY-SA 3.0, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=10537831

Det är inte ovanligt att kändisars karriärer tar fart ordentligt med hjälp av TikTok. Flera sångare har uppmärksammats via appen, och många av dagens “influencers” påbörjade sin karriär på samma sätt. Men för några dagar sedan så började användare hitta och dela klipp på något som inte riktigt ligger inom ramen för det rätt så homogena klimatet på tiktok – den senaste hiten är nämligen en judisk gosskör från Miami.

Den omåttligt populära appen Tiktok är ett socialt medium där man kan skapa och dela korta videoklipp. Appen har närmare en miljard användare, och är bland världens mest besökta sociala medier. Innehållet varierar från dag till dag, eftersom nya trender hela tiden uppstår. Dessa trender handlar om allt från olika koreografier som användare skapar och som sedan sprids vidare, till de mer allvarliga trenderna som kan handla om att man pratar och berättar om saker som varit väldigt svårt för en.

Besatta följare

Den judiska gosskören Miami Boys Choir, MBC, har frekvent laddat upp klipp från deras framträdanden. Kören består av ett antal unga ortodoxa judiska pojkar som sjunger olika låtar, ofta på hebreiska. Deras videos började få fler och fler visningar, och användare av appen delade frenetiskt vidare dessa videos. Många skriver att de är “helt besatta av killarna”, och flera videos har fått över en miljon visningar.

Glada över att kulturen och musiken uppmärksammas

MBC har länge varit populära inom judisk kultur, men aldrig fått någon uppmärksamhet av resten av samhället, fram tills nu. Flera judar skriver på tiktok att de är glada att deras kultur och musik uppmärksammas. Och uppmärksammas gör den verkligen, för klippen som kören lägger ut på tiktok får nu ofta långt över en miljon visningar, och gruppens låtar på Spotify har gått från några tio tusen lyssningar till över 500 000 lyssningar inom loppet av några få dagar.