Tidigare riksåklagare Petra Lundh blir ny rikspolischef

Susanne Nilsson
Foto: Per Groth

Tidigare riksåklagare Petra Lundh har utsetts till ny rikspolischef. Det meddelade justitieminister Gunnar Strömmer vid en presskonferens på fredagen. Hon efterträder Anders Thornberg som avgår från sin post den 1 december.

Lundh är för närvarande hovrättspresident i Svea hovrätt. Hon blir den första kvinnliga rikspolischefen i Sverige.

– Petra Lundh är en mycket erfaren och uppskattad myndighetschef, en hängiven brottsbekämpare och en oerhört skicklig jurist, säger GunnarStrömmer i ett pressmeddelande på polisens hemsida.

Mycket gedigen erfarenhet

Petra Lundh avlade juristexamen vid Stockholms universitet 1987. Efter det har hon bland annat varit fiskal och assessor vid Svea hovrätt, civilrättsexpert vid Riksskatteverkets rättsenhet och rättssakkunnig vid justitiedepartementet. Hon har också varit lagman i Södertörns tingsrätt under sex års tid, och mellan 2018 och 2023 var hon riksåklagare.

– Petra Lundh har en mycket gedigen erfarenhet av brottsutredning och andra aspekter av Polismyndighetens arbete, och kan på ett självklart sätt bygga vidare på det integrerade arbetssättet mellan polis och åklagare. Samtidigt är det också positivt att hon kan ta sig an uppgiften med ett utifrånperspektiv. Jag är övertygad om att hon har de kvalifikationer och personliga kvaliteter som behövs för uppdraget att leda Polismyndigheten, säger Gunnar Strömmer i pressmeddelandet.