Terapeut ofredade patient sexuellt – frikänns helt eftersom uppsåt enligt hovrätten inte kan bevisas

Nathalie Wästerlund
Göta hovrätt friade terapeuten som dömdes i tingsrätten. Foto: Tommy Hvitfeldt

En praktiserande terapeut frias nu i hovrätten efter att ha sexuellt ofredat en patient. Detta trots att det står klart att han kysst kvinnan och tagit henne på brösten, rumpan och underlivet. Detta rapporterar Blendow Lexnova.

Kvinnan uppsökte en fristående psykolog, alltså inte den åtalade mannen, i juli 2021. För psykologen berättade kvinnan hur den åtalade terapeuten, en nu 64-årig man, hade gjort sexuella närmanden mot henne under hennes senaste besök hos honom. Kvinnan hade under en tid behandlats av 64-åringen för psykisk ohälsa kopplat till hennes problem med kroppsuppfattning, självförakt och svårigheter att säga nej och sätta gränser.

Osäker kring var gränserna gick

När de sexuella olämpligheterna uppdagades, polisanmäldes terapeuten och åtalades vid Växjö tingsrätt för sexuellt ofredande. Kvinnan berättar i huvudförhandlingarna om hur mannen blivit en viktig person för henne under tiden som hon behandlats hos honom en gång i veckan. Han var hjälpsam och fick henne att må bättre. Men samtidigt hade hon funderat kring vissa inslag i behandlingen och kring ”var gränserna gick” – bland annat eftersom han vid ett tillfälle klappat henne på rumpan. Hon hade dock aldrig sagt något om att hon inte ville bli berörd på detta sätt.

“Nu stöter jag på dig”

Den aktuella dagen hade terapeuten uttryckt sig flirtigt på flera sätt. När den avsatta tiden var slut kramade han henne, och ska då ha sagt “nu stöter jag på dig”. Sedan lade han en hand på kvinnans rumpa och kysste henne. Han ska då även ha tagit henne på brösten och underlivet utanför kläderna och velat ge henne oralsex, något hon avböjde genom att ursäkta sig med att hon måste bege sig hemåt. Kvinnan beskriver enligt Lexnova hur hon hade blandade känslor kring händelsen – hon kände sig något smickrad över att han inte “var äcklad” av henne, något som kopplas till hennes problem med självkänsla, men var samtidigt medveten om att han stod i en maktposition och inte hade rätt att ta på henne eller bete sig olämpligt på andra sätt.

Händerna hamnade “för långt ned”

64-åringens berättelse var däremot en annan. Han beskrev att han mycket riktigt kramat kvinnan, men att hans händer bara råkat hamna lite fel och “för långt ned”. Kvinnan ska enligt honom ha tryckt sig mot honom och de ska sedan ha kyssts. Han beskrev situationen som att de båda var “ordentligt upphetsade”. I tingsrätten berättade han att han sedan insåg att han gått för långt och riskerade både sitt jobb och sin legitimation, men att han inte ansåg det som brottsligt eftersom kvinnan enligt honom själv var med på allt som hände.

Frikänd av hovrätten

Tingsrätten dömde terapeuten till villkorlig dom och 40 dagsböter på totalt 8000 kronor, dessutom skulle han utbetala ett skadestånd på 12000 kronor till kvinnan. Men när fallet togs upp i Göta hovrätt blev utfallet ett annat – mannen frikändes helt. Att han var kvinnans behandlande terapeut samt att de kysstes råder det inga tvivel om. Men hovrätten avgörande fastställer att det inte går bevisa att kvinnan inte velat, bland annat eftersom hon vittnat om att hon känt “viss ambivalens”. Mannen kan därför inte bevisas ha haft uppsåt och han blev därför helt frikänd av hovrätten.