Tågförare strejkar – stora störningar i pendeltrafiken

Susanne Nilsson
Foto: Tomasz Pydzik

Klockan 03 på måndagsmorgonen påbörjade ett antal lokförare hos MTR en vild strejk. Detta innebär att ett stort antal pendeltåg i Stockholm står stilla. Initiativtagare till den olovliga strejken är ett antal enskilda anställda hos MTR, och fackförbundet Seko säger enligt TT att de inte står bakom.

Strejken beräknas pågå under minst tre dagar. Skälet till strejekn är att tågvärdarna har tagits bort och ersatts av kameror, vilket innebär ensamarbete för tågförarna. Detta leder enligt dem till att säkerheten ombord på tågen försämras avsevärt för både förare och resenärer.

Stora störningar i pendeltrafiken

På måndagsmorgonen stod ungefär två tredjedelar av Stockholms pendeltåg stilla, vilket gjorde att många människor hade svårt att ta sig till arbetsplatser och skolor. 

SL skriver på sin hemsida att det kan vara flera timmar mellan avgångarna på vissa sträckor, och att de uppmanar folk att jobba hemifrån eller hitta andra resvägar.

– Det är ett väldigt ansträngt läge och det har stor trafikpåverkan den här protestaktionen som förare genomför just nu, sade SL:s presschef Andreas Strömberg enligt TT.

Säkerheten går först

Lokförarna som tagit initiativet till strejken är än så länge anonyma. I ett uttalande på bloggen vildstrejkpendeln skriver de bland annat att strejken görs för att säkerheten alltid går först för lokförarna.

“Imorgon kl: 03:00 kommer förarna på pendeltågen att gå ut i strejk. Detta kommer tyvärr drabba dig som reser med pendeltågen och vi beklagar djupt att det blir på detta sätt. Vi är vanliga hederliga människor som går till arbetet, i ur och skur, dygnets alla timmar, men nu har vi fått nog.

Vi tror inte att en enda stockholmare hade velat sitta på ett tåg med vetskapen att det bara finns en ansvarig person ombord, som i värsta fall vid en olyckshändelse kanske är satt helt ur spel. Detta med upp till 1800 resenärer, stillastående med två mil till närmsta station, mitt ute i skogen”, skriver de i sitt meddelande till allmänheten.