SVT Nyheter pekade felaktigt ut två män som livstidsdömda

Susanne Nilsson

SVT, Omni och TT rapporterade under onsdagen att två män dömts till livstids fängelse i hovrätten för ett uppmärksammat mord utanför Enköping 2021. Detta visade sig vara felaktigt.

De två männen, 20 respektive 33 år gamla, hade tidigare dömts till sex respektive tolv års fängelse i tingsrätten, den äldste även till utvisning. Domen överklagades till hovrätten, som fastställde straffen. Den felaktiga uppgiften om att männen dömdes till livstid i hovrätten kom från början från TT.

Felaktiga uppgifter

Rubriken i Omnis artikel löd “Två får livstids fängelse – men oklart vem som sköt”. I SVT:s rapportering löd rubriken “Två döms till livstids fängelse för mord utanför Enköping”. I båda artiklarna uppgavs felaktigt att hovrätten ändrade tingsrättens dom och dömde männen till livstids fängelse.

Kommentar från Omni

Efter att Nongrata uppmärksammat felet och kontaktat Omni kom följande kommentar från deras redaktion: “Jag tittar bakåt i rapporteringen och ser att du har alldeles rätt, tackar för det. Nyheten kommer ursprungligen från TT, som har rättat. Vi ser såklart också till att göra det. Tack!”

Låg ute under ett antal timmar

SVT:s artikel publicerades klockan 11.51 på onsdagen, och Omnis klockan 12.40. Båda nyhetssajterna uppdaterade sina artiklar med korrekt information om domen först kring klockan 19 på kvällen, vilket innebär att de felaktiga uppgifterna låg ute på nätet under en längre tid.

“Få det bekräftat”

Dick Sundevall, författare och chefredaktör för Magasinet Paragraf anser att någon borde ha reagerat.

– Någon journalist, redaktör eller chefredaktör borde väl rimligen ha begripit att det måste vara något fel i det där som TT skickade ut om livstidsdomarna och därmed kontrollerat det hela. Ett telefonsamtal på några minuter till hovrätten ifråga hade klarat ut det hela. En mentor jag hade som ung journalist var noga med att jag till och från skulle kolla vad som kom från TT. Få det bekräftat och inte bara köra ut det rakt av, säger Dick Sundevall till Nongrata.