Sverige utsatt för flera cyberattacker – Ryssland huvudmisstänkt

Nathalie Wästerlund

Både sjukvården och flera mediesajter har utsatts för flera cyberattacker den senaste veckan. It-experter tror att det kan vara Ryssland som ligger bakom, trots att en hackergrupp som säger sig vara från Sudan har tagit på sig ansvaret för attackerna.

Med start i förra veckan har flera svenska mediesajter blivit utsatta för överbelastningsattacker. Även sjukvården utsattes flera gånger inom en kort tidsram. Hackergruppen “Anonymous Sudan” har tagit på sig attackerna via meddelandetjänsten Telegram, och hävdar att motivet bakom dessa ska vara koranbränningarna i Sverige.

Ryssland kan ligga bakom

Men experter är inte säkra på att gruppen faktiskt har kopplingar till Sudan – det spekuleras nu i om det kan vara Ryssland som ligger bakom attackerna.

– Erdogan sa att Turkiet inte skulle släppa in oss i Nato på grund av dem. Det är logiskt att ryska aktörer vill få de muslimska grupperingarna att fortsätta piska upp stämningen mot Sverige, säger Marcus Murray som är it-säkerhetsexpert till SVT Nyheter.

I linje med proryska intressen

Gruppen har även agerat och uttalat sig i linje med proryska intressen. It-experter menar att det är sannolikt att samma personer som publicerat inläggen på Telegram också är de som begått attackerna, men att det är mer troligt att Ryssland har ett finger med i spelet än att Sudan skulle vara ensamt ansvariga.

Samhällspsykologiskt problem

Överbelastningsattacker är inte den mest allvarliga formen av cyberattacker, och innebär i vanliga fall inte någon fara för samhället. 

– Men när det blir en stor uppmärksamhet och man man skapar en rädsla blir det ett samhällspsykologiskt problem, invänder Murray i SVT:s artikel.