Sverige får biträdande rikspolischef – Stefan Hector tillträder tjänsten under morgondagen

Susanne Nilsson
Nya biträdande rikspolischef Stefan Hector. Foto: Minna Ridderstolpe

Stefan Hector blir biträdande rikspolischef. Det meddelar regeringen i ett pressmeddelande. Beslutet att ha även en biträdande rikspolischef fattades idag, och Hector börjar sin tjänst under morgondagen. Förordnandet gäller i sex år.

Stefan Hector började arbeta som ingripandepolis vid Norrmalmspolisen i Stockholm 1993 och han har därefter haft flera chefsbefattningar inom polisen, både lokalt och nationellt. Sedan april i år har han varit ansvarig för Polismyndighetens beredskapsplanering i händelse av kris och krig.

Tydligt förändringsuppdrag

Beslutet att förstärka Polismyndigheten med en biträdande rikspolischef fattades med hänvisning till det läge som Sverige befinner sig i sett till bland annat den grova gängkriminaliteten och risken för terrordåd.
– Polismyndigheten har fått ett tydligt förändringsuppdrag: Att återupprätta en lokalt synlig och trygghetsskapande polis, få upp trycket i utredningsverksamheten – inte minst när det gäller den så kallade vardagsbrottsligheten – och säkerställa en effektiv styrning, användning och uppföljning av polisens växande resurser. Detta samtidigt som den grova organiserade brottsligheten ska bekämpas. Med sin långa och gedigna polisbakgrund kommer Stefan Hector att komplettera Petra Lundh i det utmanande och viktiga arbete som ligger framför polisen, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i ett pressmeddelande.