Svensk tilldelas nobelpris för upptäckter om Neandertalare

Nathalie Wästerlund
Foto: t.v The Royal Society

Årets nobelpris i fysiologi eller medicin kommer att tilldelas den svenska forskaren Svante Pääbo. Han får det för att ha skapat ett helt nytt forksningsfält efter upptäckter om Neandertalarna.

Pääbo tilldelas priset för att ha lyckats kartlägga arvsmassan från det numera utdöda släktet Neandertalare. Hans upptäckter bidrog också till kunskap om att korsningar mellan den moderna människan och våra föregångare ägde rum för ca 70 000 år sedan, efter migrationen ur Afrika. 

Han har också upptäckt en tidigare okänd hominin, dvs en ras, som tillhör det moderna människosläktet som fått namnet till Denisova. 

Har skapat nytt forskningsfält

Om priset säger Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet följande:

”Pääbos banbrytande upptäckter har skapat ett helt nytt forskningsfält, paleogenomik. Hans kartläggning av arvsmassa från utdöda Neandertalare och Denisova har gett oss helt nya förutsättningar för att förstå den genetiska grunden för vad som gör oss alla unikt mänskliga”.

Första svensken på över 20 år

Pääbo själv är förvånad men glad. Vid en pressträff sade Svante Pääbo under eftermiddagen:

– Jag har nog inte smält det ännu. Jag trodde att det var ett utstuderat skämt från mina kollegor. Men sedan lät det lite för allvarligt och då sjönk det in för mig.

Senaste gången en svensk fick nobelpriset i fysiologi eller medicin var år 2000 då det tilldelades Arvid Carlsson för upptäckter om signalöverföring i nervsystemet.