Svensk kvinna spårlöst försvunnen i Iran

Susanne Nilsson
Foto: Privat

Svensk-iranska Mehri, 56, är försvunnen i Iran. Det senaste livstecknet från henne var den 3 juli, då hon besökte svenska ambassaden i Teheran för att göra ett nytt pass.

Passet hämtade dock aldrig ut, och ingen har hört något från kvinnan sedan dess. Inga andra spår har heller kunnat hittas efter henne.

Skulle komma till Sverige

Mehri Laftavizadeh och hennes dåvarande man kom till Sverige på 80-talet, från ett krigsdrabbat Iran. För ett par år sedan flyttade Mehri tillbaka till Iran. Nu skulle hon komma till Sverige för att besöka sina vuxna barn, en son och en dotter, som just fått sina första barn.

Aldrig försvunnit tidigare

Mehri’s son berättar för Expressen att han och systern alltid haft bra kontakt med sin mamma och att hon aldrig tidigare försvunnit så här. Kort innan Mehri åkte till Teheran för att göra sitt nya pass den 3 juli hade hon och sonen kontakt. Efter det har ingen fått tag i Mehri, och kort därefter försvann alla bilder och privata uppgifter från hennes sociala medier. Hennes mobiltelefon ska ha varit på fram tills nyligen, samtal och meddelanden har gått fram men utan svar.

En vän till familjen som bor i Iran kontrollerade huset där Mehri bor men där fanns hon inte. När detta kom fram kontaktades svenska ambassaden i Teheran, iransk polis, svensk polis och UD.

Polisen och UD utreder fallet

Svenska polisen inledde en utredning kring försvinnandet och efterlyste Mehri internationellt via interpol. Vidare efterforskningar har inte gett något resultat, berättar kriminalinspektör Anna Ullman för Expressen.

– Jag har gjort vissa efterforskningar men kommit lite grann till vägs ände därför att Iran inte svarar på några frågor.

Svenska polisen har också begärt att en så kallad “welfare check” ska göras av polisen i Iran. Det har de inte heller fått något svar på. UD:s pressjour har meddelat Expressen att de känner till ärendet och arbetar med det.

Tror inte hon håller sig undan frivilligt

Varken polisen eller Mehri’s familj tror att hon håller sig undan frivilligt. Särskilt inte nu, då hon skulle få träffa sina barnbarn för första gången. Sonen säger till Expressen att ovissheten är jobbig.

– Vi är säkra på att hon inte bara har valt själv att inte höra av sig.