Svensk-iranske Habib Chaab avrättad i Iran

Ricard Aron Nilsson
Den svenske medborgaren Habib Chaab har avrättats i Iran. Foto: Hamed Jafarnejad, Tasnim News Agency, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=115140076

Den tidigare dödsdömde svensk-iranske Habib Chaab, har nu avrättats efter att ha dömts för terrorbrott, detta enligt rapportering från iranska statliga medier.

I mars fastställde Irans högsta domstol dödsstraffet mot Habib Chaab. Han hade åtalats och dömts för att ha varit ledare för ASMLA, en separatistgrupp som Iran stämplat som en terroristorganisation. Chaab var även anklagad för olika terrordåd.

Kidnappades av iranska agenter

I oktober 2020 kidnappades Chaad av iranska agenter medan han befann sig i Turkiet. De tog honom sedan till Iran där han ställdes inför rätta och dömdes till döden.

Utrikesminister Tobias Billström är mycket kritisk. ”Det är med bestörtning jag har tagit del av informationen i iranska rättsväsendets nyhetskanal att avrättningen av den svenske medborgaren Habib Chaab i dag har verkställts”, skriver han i en kommentar till Aftonbladet.