Stormen Poly drar in över Sverige – en död i “den värsta sommarstormen någonsin”

Nathalie Wästerlund

Stormen “Poly” har redan orsakat ett dödsfall, över 400 inställda flyg och fått titeln som den värsta sommarstormen i Nederländernas historia. Nu är den på väg till Sverige.

En 51-årig kvinna från Nederländerna har dött efter att ett träd fallit över henne, rapporterar lokal polis. Flera personer har skadats efter att ha träffats av olika flygande föremål. I flera delar av landet har tågtrafiken ställts in, och över 400 flyg har ställts in på flygplatsen Schiphol. Vindar på uppemot 145 kilometer i timmen har uppmätts, enligt Reuters.

Sverige klarar sig relativt väl

Poly rör sig nu norrut, mot Tyskland och Danmark och in över södra Skåne. I norra Tyskland, nära gränsen till Danmark, förväntas vindarna uppnå orkanstyrka. Därefter väntas blåsten avta. Sverige kommer därmed förmodligen bara behöva handskas med resterna av Poly.

Träd kan välta i Skåne

Just nu slår ”Poly” mot Nederländerna men den påverkar även vissa delar av Danmark och Tyskland. I Sverige kommer den bara att kunna ha en större påverkan på Skåne … Det kan bli vindar uppåt 20 meter i sekunden, då kan träd välta. Stormen kan komma att skapa en del skador, men inte i närheten av dem som i Nederländerna, berättar meteorologen Markus Mäntykannas för Aftonbladet.

När stormen når Stockholm förväntas den ha klingat av ordentligt. Som mest kommer stockholmarna att märka av lokala regnskurar och åskväder, enligt Mäntykannas.