Stormen Otto närmar sig Sverige – flera höghus evakuerade efter larm om rasrisk

Nathalie Wästerlund
Stormen Otto drar in över Sverige. Foto: Satellitbild NOAA

När stormen Otto drar in över Sverige kan vi förvänta oss den värsta stormen på länge. Otto beräknas öka i styrka ytterligare under fredagen, och Danmark har redan behövt evakuera tre höghus på grund av säkerhetsrisken.

Under fredagen har stormen Otto dragit in över södra Skandinavien. Stormen har redan ställt till med ett rejält oväder i England, och förväntas öka i styrka ytterligare under kvällen och natten. Tågtrafiken i de södra delarna av Sverige är redan helt eller delvis inställd, och Öresundsbron riskerar även den att stängas ned.

Riskerar att rasa

I Köpenhamn har man evakuerat tre höghus, 11 respektive 13 våningar höga. Detta eftersom de riskerar att rasa av de hårda vindarna. Problemet upptäcktes i samband med en förstudie inför en renovering, och ska bero på ett konstruktionsfel.

De boende måste ut

“De boendes säkerhet är det avgörande för oss. Vi har fått besked om att kvällens storm kan nå kritiska vindhastigheter för byggnadens stabilitet och därför måste de boende självklart ut”, säger Sanne Kjær, kundchef på KAB, i ett pressmeddelande. Planen är att byggnaderna ska vara permanent tömda senast 2024.

“Första och största smällen”

Västkusten beräknas ta den “första och största smällen” när Otto drar in över Sverige. Stora materiella skador är att vänta. Även i andra delar av landet kan man förvänta sig hårda vindar och nederbörd. SMHI råder folk att inte ge sig ut på vägarna om det inte är mycket nödvändigt.

Ingen ersättningstrafik går

Tågtrafiken i övriga landet kan också påverkas av stormen. Hittills har sträckan mellan Malmö och Göteborg stängts av, och ingen ersättningstrafik går heller. Även sträckor mellan bland annat Borås och Uddevalla har stängts av och planeras vara ur trafik tills någon gång under morgondagen.