Storbritannien vill totalförbjuda cigaretter – kan höja åldersgränsen för köp varje år

Nathalie Wästerlund

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak har idag lagt fram ett förslag om att på sikt totalförbjuda försäljningen av cigaretter. Planen är att åldersgränsen ska höjas med ett år varje år, från den nuvarande åldersgränsen som är 18 år. Detta rapporterar Reuters.

Om förslaget går igenom kommer de som är födda år 2009 aldrig tillåtas köpa cigaretter. Då blir Storbritannien också det första landet i Europa att förbjuda cigaretter för en hel generation. En snarlik lag klubbades igenom i Nya Zeeland förra året, där det bestämdes att personer födda 2009 aldrig kommer att tillåtas köpa cigaretter.

– En person som är 14 år i dag ska aldrig tillåtas köpa cigaretter, säger premiärminister Rishi Sunak om förslaget, enligt Reuters.

17 miljarder per år för sjukvården

Premiärministern berättar att rökning kostar Storbritanniens hälso- och sjukvård omkring 17 miljarder pund per år. Enligt BBC har antalet rökare minskat med två tredjedelar i Storbritannien sedan 70-talet, men omkring sju miljoner britter röker fortfarande. Sunak vill även att regeringen ska agera mot vapes, alltså e-cigaretter, bland unga. Han vill bland annat begränsa smakerna och beskrivningarna av e-cigaretterna och titta på reglering av förpackning och presentation av dem.