Stor penningtvättshärva avslöjad i Göteborg

Susanne Nilsson
Ett samarbete mellan Ekobrottsmyndigheten och Polisen ledde till många gripanden.

En stor penningtvättshärva har avslöjats i Göteborg. Det skriver polisen på sin hemsida. Hittills är 18 personer misstänkta för brott, och två personer som ses som huvudmän är häktade.

Brottsmisstankarna mot de 18 personerna gäller grova bokföringsbrott och grov näringspenningtvätt. Den brottsliga verksamheten ska ha pågått mellan december 2021 och februari 2023, och flera av de misstänkta är kända av polisen sedan tidigare.

Koordinerat tillslag

Efter en längre tids spaning gjorde Ekobrottsmyndigheten tillsammans med polisen ett koordinerat tillslag mot åtta adresser i Göteborgstrakten i början av februari. Tillgångar som bilar, kontanter och medel på bankkonton togs i beslag.

– Det som nu händer är att de beslag som gjordes i samband med tillslaget gås igenom och analyseras för att kunna säkra bevisning. Det kan handla om telefoner, datorer, bokföring, med mera. Det hålls även fortsatta förhör med de misstänkta samt andra personer av intresse, säger Tom Lilja, utredningsledare vid EBM i Göteborg, i en kommentar på polisens hemsida.

Bankomatuttag på drygt 28 miljoner

Polisen har identifierat 13 personer från Polen och Ukraina som gjort bankomatuttag på drygt 28,5 miljoner kronor. Uttagen gjordes med hjälp av polska bankkort mellan januari 2022 och februari 2023. Pengarna kommer från olika konton i en polsk bank och kopplas till betalningar från två enskilda firmor i Sverige.

– Vad gäller brottsupplägget misstänker vi att pengar som har genererats av annan brottslighet, har inbetalats och sedan skickats i flera olika led, via Polen, för att slutligen kunnat tas ut från bankomater i Göteborgsområdet. Syftet har varit att tvätta sammanlagt drygt 28,5 miljoner kronor. Vår hypotes är att pengarna har använts för att betala svart arbetskraft inom byggbranschen i Sverige, säger Tom Lilja.