Spelade hög musik i sin bil – döms för förargelseväckande beteende

Susanne Nilsson

En man som spelade hög musik i sin bil under kvällstid har dömts för förargelseväckande beteende. Det skriver Dagens Juridik.

Mannen, en 19-åring, åkte tillsammans med vänner i sin amerikanare runt i centrala Varberg sent på kvällen. Musiken i bilen var, enligt två poliser som bevittnade händelsen, högre än musiken som kom från nattklubbar i närheten. Bilen hade dessutom nervevade rutor.

Poliser blev vittnen

Poliserna som blev uppmärksammade på den höga musiken körde efter bilen som de misstänkte att den kom ifrån. De kom ikapp den, hamnade bredvid och kunde konstatera att musiken kom från den aktuella bilen. En av poliserna fick ögonkontakt med föraren, som då genast stängde av musiken. Händelsen polisanmäldes och den 19-årige bilägaren åtalades för förargelseväckande beteende.

Dömdes i både tingsrätt och hovrätt

Tingsrätten dömde mannen för förargelseväckande beteende och påföljden bestämdes till böter på 1000 kronor. Domen överklagades till hovrätten, som gjorde samma bedömning som tingsrätten och fastställde domen.

“I likhet med tingsrätten finner Hovrätten för Västra Sverige utifrån vittnesmålen att det är bevisat att det spelades hög musik från den bil som 19-åringen framförde i centrala Varberg vid det aktuella tillfället. Enligt hovrätten har det även framkommit att musiken var så hög att det med beaktande av tidpunkten på dygnet och omständigheterna i övrigt var ägnat att väcka förargelse hos allmänheten. Det var således fråga om oljud i den mening som avses i bestämmelsen om förargelseväckande beteende”, skriver Dagens Juridik.

Gärningen begicks med insiktsuppsåt

Bilföraren hävdade att det var en av passagerarna som styrde musiken i bilen. Hovrätten konstaterar dock att föraren hade möjlighet att sänka musiken, och att han varit ansvarig för att bilen framfördes på platsen trots den höga musiken. Han har därför begått gärningen med ett så kallat insiktsuppsåt.