Sov av sig ruset i tingsrättens lokaler – behåller jobbet trots allvarlig säkerhetsrisk

Nathalie Wästerlund

Efter en utekväll bestämde sig en anställd vid en tingsrätt i Halland för att bege sig till sitt jobb. Morgonen efter hittades den anställde på golvet i tingssalen, där denne tillsammans med två andra obehöriga män sovit ruset av sig. Detta rapporterar SVT Halland.

Övervakningsfilmer från platsen visar hur de tre personerna kom till arbetsplatsen klockan 02:15 på natten. En dryg timme senare lämnade de två männen platsen, medan den anställde stannade kvar. SVT skriver att de två obehöriga männen “tog sig innanför det så kallade inre skalskyddet, lokaler dit allmänhet inte ens under dagtid har tillträde”. Detta innebär en allvarlig säkerhetsrisk.

Brottsutredning nedlagd

När upptäckten gjordes morgonen efter så kontaktades polisen. Den anställde ska fortfarande ha varit berusad när han vaknade. Polisen inledde en brottsutredning som sedan lades ned, då inget bedöms ha stulits eller förstörts under natten. Personen i fråga har anmälts till tingsrättens personalansvarsnämnd.

Har fortsatt förtroende från tingsrätten

Tingsrättschef Mats Sjösten berättar för SVT att han är mycket förvånad och besviken över att något sånt här kunnat hända. Men trots det så jobbar personen kvar och har fortsatt förtroende av tingsrätten. Påföljderna kommer att bestämmas av personalansvarsnämnden, som kan besluta om antingen en disciplinpåföljd som varning, eller löneavdrag.