Somnade under matlagning – krävs på drygt 600 000 kronor

Susanne Nilsson
Branden orsakade omfattande skador i lägenhet, framförallt i köket. Foto MKB

En man skulle passa en anhörigs lägenhet i Malmö medan hon var bortrest. Det slutade med att han en kväll somnade med spisen på, vilket orsakade en stor brand i lägenheten. Köket blev totalförstört och resten av lägenheten fick omfattande skador av rök och sot.

Händelsen inträffade för drygt fyra år sedan. Det kommunala bostadsbolaget MKB som äger huset anser att mannen orsakade branden genom vårdslöshet, och har därför krävt honom på drygt 600 000 kronor.

Skulle mata fiskarna

En kväll när mannen var i lägenheten för att mata kvinnans fiskar bestämde han sig för att laga mat. Han satte på spisen och ställde en kastrull med matfett i på den varma plattan. Sedan somnade mannen, och vaknade senare av att brandvarnaren i lägenheten gav ifrån sig en larmsignal. Han ringde 112, och när räddningstjänsten kom till adressen möttes de av en fullt utvecklad brand i lägenhetens kök.

Dök inte upp till förhandlingen

Mannen har struntat i att betala fakturan på 633 000 kronor som MKB skickat till honom. Ärendet gick så småningom vidare till tingsrätten, men mannen kom inte till förhandlingen och därför fastställdes en tredskodom. Betalningskravet mot mannen står därför fast.