Skönsång, energi och nostalgi

Ricard Aron Nilsson
Judas Priest, sångare Rob Halford och gitarrist Glenn Tipton. Foto: Susanne Nilsson

Tredje dagen av Sweden Rock var den bästa hittills, en headliner-uppställning som bjöd på allt från ljuvlig skönsång till nostalgi i världsklass.

Ett tag såg det ut som att dag tre av festivalen skulle bli en blöt tillställning. Under förmiddagen öppnade himlen upp sig. Först började regndropparna så sakteligen falla, efter några minuter övergick det i en hagelstorm och därefter kom ett ösregn. Men det lättade upp innan grindarna öppnades upp och en spänd, och gissningsvis även lite bakfull, publik började inta området.

En ljuv röst

Amy Lee, sångare i Evanescence, gör ingen besviken med sin ljuva röst. Blandningen av hårdrock och kvinnlig skönsång får både publiken och denna reporter att smälta lite.

Fagerstabandet The Hives debuterar på Sweden Rock och det görs med bravur. Frontmannen Howlin’ Pelle Almqvist är genuint överlycklig över att äntligen få chansen att komma till Sveriges största festival. Den lyckan får honom, och resten av bandet, att ge ett uppträdande som kommer att gå till festivalens historieböcker som en av de bästa första spelningarna någonsin. Energin var på topp och det fanns ingen tvekan om att bandet hörde hemma på Rock Stage.

Gammal är bäst

Oavsett hur fantastiska den yngre artistgenerationen var på scenen, så kunde de inte överglänsa legenden Judas Priest och sångaren Rob Halford, iallafall inte om man ska se till hur många som tittade på framträdandet. Den hittills största publiken hade trängt ihop sig framför Festival Stage på fredagskvällen. Folkhavet sträckte sig så långt ögat kunde nå, och till skillnad mot Journeys spelning kvällen innan så skedde ingen massflykt från konserten. Om det är så att spelningen var särskilt bra eller om det handlade om hur mycket rockpubliken älskade att uppleva nostalgin, det låter jag vara osagt.