Skarpladdad pistol hittad i skåp på gymnasie – 15-årig pojke häktad för vapenbrott

Nathalie Wästerlund

En 15-årig pojke har häktats på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott. Detta efter att en skarpladdad pistol hittats i hans skåp vid hans gymnasieskola efter att ett tips om en misstänkt vapengömma inkommit. Detta rapporterar Göteborgs-Posten (GP).

I slutet av förra veckan fick en gymnasieskola i Göteborg larm om en möjlig vapengömma på skolan. När ett elevskåp klipptes upp hittade man en fungerande pistol med tillhörande ammunition. Ägaren av skåpet, en 15-årig pojke, greps direkt på plats. I helgen genomfördes en häktningsförhandling som resulterade i att han nu står som misstänkt på sannolika skäl för grovt vapenbrott. Han själv hävdar dock att han inte vet något om saken.

Skyndsamt ärende

Eftersom den misstänkte är minderårig så ska ärendet behandlas så skyndsamt som möjligt. Men Nationellt forensiskt centrum (NFC) har flera vapenanalyser i kö, vilket gör att det tar längre tid än normalt. Enligt tingsrätten finns det risk för fortsatt brottslighet och för att pojken undanröjer bevis.

– Polisen arbetar hårt i ärendet. Det är prioriterat med tanke på att pojken bara är 15 år, konstaterar kammaråklagare Parya Chehrazi, som leder förundersökningen, för GP.

Kan ha kopplingar till gängkriminalitet

Redan i våras dömdes 15-åringen för ett rån mot två personer i Hisings Backa. Han dömdes till ungdomsvård tillsammans med en jämnårig kamrat. Åklagaren i fallet utreder eventuella kopplingar som kan finnas till något av de kriminella gängen som huserar i Göteborg. Hon utreder även om det finns möjlighet att genom socialtjänsten flytta pojken till en annan typ av förvar under tiden som utredningen pågår, med hänsyn till hans låga ålder.