Sju personer åtalas för grova mutbrott kopplade till inköp av sjukhusutrustning

Susanne Nilsson

Åklagaren har idag väckt åtal mot sju personer som misstänks för grova mutbrott.  Fallet och de misstänkta brotten är kopplade till inköp av bland annat röntgenutrustning till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det framgår av ett pressmeddelande på Åklagarmyndighetens hemsida.

Brottsrubriceringarna är bland annat grovt tagande av muta, grovt givande av muta, grov trolöshet mot huvudman, grovt bedrägeri och grova bokföringsbrott. Brotten ska ha begåtts mellan januari 2014 och september 2022.

Verksamhetschef en av de åtalade

En av de åtalade är en före detta verksamhetschef på Akademiska sjukhuset och Karolinska sjukhuset. Han misstänks ha tagit emot mutor på totalt 4,7 miljoner kronor från fem olika företag. Mannen har suttit häktad sedan maj i år.

– Verksamhetschefen har bland annat genom att fakturera leverantörer för påhittade uppdrag, tagit emot pengar från företag under tiden han varit verksam på sjukhuset. Det är ovanligt att vi ser en chef i offentlig verksamhet som tagit emot mutor i den här omfattningen, säger Staffan Edlund, senior åklagare vid Riksenheten mot korruption tillika förundersökningsledare, i pressmeddelandet.