Sir Väs tillbaka bakom lås och bom

Ricard Aron Nilsson
Foto: Skansen-Akvariet. Sir Vääs och Kalle Melkersson

Den förrymde kungskobran Sir Väs som rymde från sitt terrarium på Skansen-Akvariet för en vecka sedan, har nu fångats in. Efter en intensiv jakt gav han upp.

Det var genom en lamparmatur som den 2,5 meter långa kungskobran lyckades rymma. Lokalerna utrymdes på besökare och en intensiv jakt inleddes som nu har kommit till sitt slut.

Lånade in Tullverkets röntgenkameror

I sökandet efter rymlingen har en blandning av knep använts, bland annat mjöl, klister och döda råttor har varit sätt att försöka spåra eller locka honom på. Till sist lånades röntgenkameror in från Tullverket, och då kunde personal se Sir Väs i väggarna. Då började man borra hål i ett försök att få ut honom, men förgäves.

Slutligen gav den förrymde kungskobran upp och valde att självmant krypa tillbaka till sitt varma terrarium. Enligt uppgift mår han bra och vilar upp sig.

Terrariet har gjorts rymningssäkert

För att säkerställa att inga fler rymningar sker i framtiden så har åtgärder vidtagits.

– Vi har satt igen armaturen som han stack igenom. Problemet nu var att vi bytte till en led-lampa och den blir inte lika varm som en vanlig lampa. Värmen höll ormen från att rymma innan, säger Jonas Wahlström till Nongrata.