Silvio Berlusconi är död – blev 86 år gammal

Susanne Nilsson
Silvio Berlusconi bredvid Angela Merkel. Foto: European People's Party - EPP Summit, 21 October 2021, Brussels, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=111620952

Den tidigare premiärministern i Italien, Silvio Berlusconi, är död. Det rapporterar flera medier. Berlusconi har under den senaste tiden vårdats för leukemi, och sedan i fredags var han inlagd på San Raffaele-sjukhuset i Milano. Han dog på måndagsförmiddagen, 86 år gammal.

Berlusconi var Italiens premiärminister under tre perioder: April till december 1994, 2001–2006 samt 2008–2011. Fram till sin död ägde han fotbollslaget AC Monza, som bland annat erbjudit Zlatan Ibrahimovic ett kontrakt. Han var också Italiens rikaste person.

Åtalats mer än 30 gånger

Berlusconi har åtalats över 30 gånger, anklagad för bland annat för sexualbrott, korruption och maktmissbruk. Han klarade sig undan de flesta gångerna, men dömdes 2013 till fyra års fängelse för skattebrott, bokföringsbrott och bedrägeri kopplat till verksamheten i bolaget Mediaset. Han blev sedan benådad från tre år av straffet, och fick avtjäna det fjärde året genom samhällstjänst. Samtidigt förbjöds han att vara politiskt aktiv fram till 2018.

“Var framför allt en krigare”

Italiens nuvarande premiärminister Giorgia Meloni, ledare för postfascistiska Italiens bröder, kommenterar dödsfallet i en video.

– Silvio Berlusconi var framför allt en krigare. Han var aldrig rädd att försvara sina övertygelser. Det var just det modet och den beslutsamheten som gjorde honom till en av de mest inflytelserika personerna i Italiens historia, säger hon i videon enligt DN.