Sexköpsutredning mot riksdagsledamot läggs ned

Susanne Nilsson
Riksdagshuset i Stockholm. Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag

Förundersökningen mot den moderata riksdagsledamot som varit misstänkt för sexköp läggs ned. Det skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

I början av april dömdes en kvinna för utpressning och försök till utpressning mot politikern, sedan hon hotat att sprida en bild på mannen av sexuell karaktär om han inte betalade henne en summa pengar. I samband med detta blev mannen misstänkt för sexköp och en utredning inleddes.

Swishade pengar till kvinnan

Den dömda kvinnan och en annan kvinna hade följt med mannen hem efter en utekväll under julhelgen förra året. Enligt kvinnan betalade mannen henne 5000 kronor för att ha sex med honom. Mannen själv nekar till att ha köpt sex och hävdar att pengarna han swishade kvinnan var för taxi och hjälp med hyran.

Informerade säpo

Riksdagsmannen betalade sammanlagt 65 000 kronor till kvinnan innan han till slut informerade säpo om utpressningen. I samband med att kvinnan dömdes inledde Särskilda åklagarkammaren en förundersökning om misstänkt sexköp. Nu har förundersökningen lagts ned, då det inte finns tillräcklig bevisning för att ett sexköp ägt rum.

– Vid en sammantagen bedömning av bevisningen i förundersökningen finns det inte tillräckligt med stöd för påståendet om att det är frågan om en sexuell förbindelse mot ersättning. Bevisningen består bl.a. av ett flertal förhör, telefontömningar och analys av dem, samt genomgång och utredning av ekonomiska transaktioner. Det går inte att bevisa att den som varit misstänkt har gjort sig skyldig till brott. Av den anledningen läggs förundersökningen ner. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt, säger chefsåklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren i pressmeddelandet.