Sexåring sköt avsiktligt sin lärare mitt under en lektion – Abby, 25, träffades i bröstet

Nathalie Wästerlund
Den skottskadade läraren Abby Zwerner. Foto: Privat Facebook

I fredags blev en lärare i USA skjuten av sin sexåriga elev. Barnet packade ner sin mammas pistol i sin ryggsäck och gick till skolan, för att sedan, antagligen medvetet, skjuta sin lärare i bröstet. Nya uppgifter har nu kommit fram i en presskonferens.

Under en lektion vid klockan två lokal tid uppstod vad polischefen Steve Drew beskrev som en “interaktion” mellan den 25-åriga läraren Abigail “Abby” Zwerner och en av hennes elever. Inget bråk eller handgemäng ska ha förekommit händelsen. Plötsligt blev hon träffad av ett skott som tog i handen och bröstet, avfyrat av den sexårige pojken. Detta rapporterar Fox News.

Modigt och osjälviskt agerande

Övervakningskameror och vittnesmål visar på hur Abby såg till att de andra barnen tog sig säkert ut ur klassrummet innan hon själv sprang efter hjälp. Hennes agerande har hyllats och beskrivits som mycket modigt och osjälviskt. “Hon såg till att alla dessa barn var ute ur det rummet. Hon var den sista som lämnade rummet efter att ha drabbats av en skottskada, för att se till att hennes elever var i säkerhet” berättade Drew under måndagens presskonferens.

Tros vara uppsåtligt

Han berättade även att pojken tros ha avfyrat skottet uppsåtligt. Han sade att “skjutningen inte var oavsiktlig, den var avsiktlig”, enligt vad som hittills kommit fram  i utredningen. Pistolen tillhörde pojkens mamma, som hade köpt den lagligt en tid innan skjutningen. Hur pojken obemärkt kunde föra ut den ur hemmet i sin ryggsäck, och vidare in i en övervakad skola är ännu oklart.

Pojken hålls i förvar tills vidare

Efter att ha hört skotten sprang en av Abbys kollegor in i klassrummet och höll fast pojken. Han ska ha varit något trotsig och kämpat emot, och ska bland annat ha slagit kollegan. Han eskorterades ut ur skolan och in i en polisbil när polis kom till platsen. Sedan dess har pojken hållits på en medicinsk inrättning sen i fredags, där han genomgår en utvärdering. En domare måste avgöra om pojken kan hållas frihetsberövad ytterligare.

Abby återhämtar sig på sjukhus

Abby fördes direkt till sjukhus efter att blåljuspersonal kommit till platsen. Inledningsvis ansågs hennes skador vara direkt livshotande, men hennes tillstånd har förbättrats och ska nu vara stabilt om än allvarligt. Utredningen kring händelsen pågår fortfarande för fullt.

Pojkens mamma kan komma att åtalas

Pojken är för ung för att dömas för något brott. Man utreder därför möjligheterna kring att döma hans mamma för något brott, eftersom pistolen var hennes. Men i Virginia, där dådet skedde, finns det inga specifikationer eller lagar kring hur skjutvapen ska förvaras. Det finns däremot en lag som förbjuder dig från att lämna laddade, osäkrade vapen på ett sätt som äventyrar liv och lem på barn under fjorton år. Ett potentiellt åtal mot mamman skulle isåfall baseras på detta.

Teoretiskt möjligt att åtala sexåring

Enligt Fox News har juridiska experter sagt att även om det är teoretiskt möjligt enligt Virginias lagar att straffrättsligt anklaga en sexåring, så finns det många hinder i vägen. Det är alltså högst osannolikt att någon åklagare ens skulle försöka. Det finns även något som kallas “spädbarnsförsvaret” som säger att barn under sju år inte kan åtalas överhuvudtaget, eftersom de är så pass unga att de inte anses förmögna till att begå brott med kriminella avsikter.