Sex personer dömda för inblandning i sprängning i Hässelby

Ricard Aron Nilsson
Solna tingsrätt. Foto: Carl Johan Erikson

Sex personer dömdes på fredagen för inblandning i ett bombdåd i Hässelby förra året, då ett radhus totalförstördes och många andra bostäder fick stora skador. Sprängningen var riktad mot anhöriga till en man med kopplingar till Foxtrot-nätverket.

Åtta personer åtalades för inblandning i sprängningen. Två av dem friades, fyra män dömdes till fängelsestraff och två tonårspojkar dömdes till ungdomsvård.

“Totalt fem personer, varav tre små barn, var i huset när explosionen skedde. Det fanns en stor fara för deras liv. Sprängningen har dessutom drabbat många boende i området eftersom sprängladdningen var mycket kraftig”, sade senior åklagare Alexandra Bittner i ett pressmeddelande i samband med att åtal väcktes.

Anhörig till gängkriminell var måltavla

Det var den 16 mars förra året som en kraftig sprängladdning exploderade vid ett radhus i Hässelby villastad i västra Stockholm. I radhuset bor pappan till en man med kopplingar till Foxtrot-nätverket. Mannen, som skadades vid explosionen, berättade under sitt vittnesmål i tingsrätten att han inte har någon kontakt med sonen.

Mycket kraftig sprängladdning

Sprängladdningen bestod av cirka 15 kilo dynamit och var enligt FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, en av de kraftigaste som har detonerats i civil miljö i Sverige under senare år. Explosionen orsakade omfattande skador på ett antal radhus i området och flera familjer har fortfarande, nästan ett år efter händelsen, inte kunnat återvända till sina hem.

Förutom sprängningen i Hässelby innefattade åtalet även ett försök till en sprängning i Årsta den 9 mars 2023. 

Dömdes till fängelse och ungdomsvård

Fyra män dömdes av Solna tingsrätt för försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse. Påföljderna för männen bestämdes till fängelse i 14 år, sju år, fem år respektive tre år. En 18-årig man, som var 17 år vid brottstillfällena, bedöms ha varit den som utförde sprängningarna. Han dömdes till fyra års sluten ungdomsvård. En 17-årig pojke dömdes till sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader.