Serievåldtäktsman gripen i Stockholm – genombrott i fall från 2016 efter DNA-träff

Nathalie Wästerlund

En serievåldtäktsman har hittats och gripits efter att man testat hans DNA. Utöver det ursprungliga fallet kunde polisen koppla mannen till två andra våldtäkter med hjälp av vittnesmål och DNA.

I oktober förra året blev en kvinna våldtagen i en svarttaxi i Tyresö utanför Stockholm efter  en utekväll. En misstänkt gärningsman förhördes i fallet, och åklagare fattade därefter beslut om att topsa honom för att jämföra analyssvaret med målsägande. Då upptäckte man inte bara att resultaten stämde överens, utan också att mannens DNA matchade med två andra ouppklarade fall.

Identiskt modus vid alla brott

Detta gjorde att en våldtäkt från 2016, med samma tillvägagångssätt vad gäller svarttaxi och en ensam kvinna påväg hem efter en utekväll, fick ett genombrott. Det fallet hade snabbt lagts på is eftersom polisen inte hade några spår efter gärningsmannen.

Kopplades ihop med swishbetalning

Det andra fallet som uppdagades vid DNA-träffen gällde ännu en våldtäkt i november 2022, alltså bara en månad efter det fallet som gjorde att gärningsmannen kunde gripas. Även i det fallet åkte en kvinna svarttaxi efter att ha varit ute och festat, och hade då blivit våldtagen i bilen av chauffören. Dessa fall kunde kopplas ihop med hjälp av en swishbetalning.

Söker efter fler målsägande

– Tack vara att hon swishade den misstänkte för färden så lyckades vi koppla honom till målsägande. Vi inser även idag att vi har att göra med en serievåldtäktsman och vi fortsätter att söka efter fler målsägande. Tyvärr anmäler inte alla brottet, och därav kan mörkertalet vara stort, säger Anton Robéns, handläggare och utredare på grova brott i polisområde Stockholm syd, i en artikel på polisens hemsida.