Seriebåtmotortjuv återigen fångad i Sverige – utvisades senast i höstas

Nathalie Wästerlund

En litauisk man som flera gånger tidigare ertappats med stulna båtmotorer och dömts samt utvisats från landet för att sedan återvända med hjälp av falska handlingar, har återigen påträffats i Sverige. I samband med att han greps hittades en stulen båtmotor på 300 hästkrafter, men polisen är övertygad om att det inte är den enda stölden han begått den här gången.

Mannen dömdes så sent som i höstas för stöld och häleri och förbjöds av domstolen från att återvända till Sverige innan år 2030 – något han inte verkar ha tolkat bokstavligen eftersom han nu återigen sitter häktad för samma typ av brottslighet som han tidigare dömts flera gånger för.

– Personer i internationella brottsnätverk, som den här mannen är, jobbar ofta mycket effektivt och vi kommer med stor sannolikhet se en direkt minskning av antalet båtmotorstölder nu när han är gripen. Att identifiera dessa personer och så snabbt som möjligt avbryta deras brottsserie är verkligen brottsförebyggande, säger Ronny Andreassen, förundersökningsledare på IBN-gruppen i Stockholm, i ett pressmeddelande från Polisen.