SD utesluter tolv politiker efter nazistskandal – tidigare nazister framröstade i kommunpolitiken

Nathalie Wästerlund
Klippans stad. Foto: raq@telia.com, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=107126841

Efter att flera medlemmar har röstat fram nazister har SD i Klippan uteslutit tolv av sina politiker. “Hela partiet är fullt med extremister och vilar naturligtvis på en nazistisk grund” blir en av de uteslutnas svar till Dagens Nyheter.

Sverigedemokraterna i Klippan i Skåne har uteslutit tolv politiker. Detta efter att de valt in två nazister som tidigare varit medlemmar i partiet till olika poster. Dessa två, Andreas Olofsson och Thomas Jelinek, har båda varit aktiva inom den nazistiska organisationen Nationalsocialistisk Front (NSF), den ena som lokal ledare och den andra som propagandachef.

Tolv partimedlemmar röstade för nazister

Efter att flera tidningar avslöjat männens bakgrund blev de snabbt uteslutna ur Sverigedemokraterna. Trots detta fortsatte de jobba med politik i Klippan, men utan partibeteckning. Så i december förekom deras namn i förslag till olika förtroendeuppdrag i kommunen. Totalt tolv partimedlemmar ville rösta fram de före detta nazisterna.

Tio vildingar i kommunfullmäktige

Det betyder att SD bara har två ordinarie ledamöter kvar i kommunfullmäktige i Klippan.
– Det kommer finnas tio stycken i kommunfullmäktige som blir vildar. De får själva välja om de sitter kvar eller lämnar. Om de lämnar blir ersättarna sverigedemokrater, säger Mikael Eskilandersson (SD), ordförande för partidistriktet i Skåne, till DN. Han säger till tidningen att han själv anser att de ska lämna sina platser, då väljarna har “valt SD, inte de här personerna”.

“Partiet vilar på en nazistisk grund”

En av de personerna som blivit uteslutna är Jonas Luckmann. Han berättar i en intervju med DN att han blivit utesluten på felaktiga grunder. Han tycker inte att processen vilar på en rättssäker grund.

–Hela partiet är fullt med extremister och vilar naturligtvis på en nazistisk grund. De har ju nazistisk baktanke va. De har gjort vitbok, och enskilda ledamöter i landet måste också få göra upp med sin historia, säger Luckmann.