SD-politikerns spontana glädjerop nästan identiskt med nazisthälsning: ”Jag var överförfriskad”

Jannik Svensson
Rebecka Fallenqvist kandiderade för Stockholms regionsfullmäktige och jobbar som programledare på dem SD-kontrollerade Youtube-kanalen ”Riks”.

”Helg seger!” utbrast den av SD profilerade mediapersonligheten Rebecka Fallenqvist spontant när hon intervjuades i sajten Samnytts direktsändning från SD:s valvaka. Frasen, som endast skiljer en ändelsebokstav från den svenska nazisthälsningen ”hell seger” var enligt Fallenqvist tänkt att beskriva SD:s framgångar som en ”segerhelg”.

Skärmklipp från Samnytts livesänding på SD:s valvaka.

– Jag förstår att du undrar vad en segerhelg är, alla är inte vana vid att vinna som vi Sverigedemokrater är. Men som du ser på valresultatet är det en segerhelg, uppger regionfullmäktigekandidaten Fallenqvist under måndagen till SVT Nyheter.

”Helg seger!”

I inspelningen från Samnytts livesändning ser man hur reportern går fram till Fallenqvist som glad i hatten festar med ett champagneglas i handen.

”Vad känner du när du ser de här siffrorna som du ser just nu?” frågar reportern.

– Alltså, vilken jävla härlig stund. Helg seger!, utbrister hon och höjer sin vänstra arm mot taket.

Man ser sedan på klippet se hur reportern och Fallenqvist utbyter blickar innan hon stapplande fortsätter sin mening med … ”det är en segerhelg. För SD. Det är en segerhelg! Det är ett segertåg!” Hon tar därefter tag i mikrofonen fortsätter ropa saker om ”segertåg”, något som varit återkommande i SD:s valkampanj.

”Onödigt att uttrycka sig så”

Fallenkvist medger i flera medier att hon ångrar sig och att det var onödigt att uttrycka sig på det sättet. Men hon har ändå vissa reservationer:

”Jag tar inte ansvar för vad folk tolkar in, utan enbart ansvar för det jag säger. Jag var överförfriskad och borde inte tagit en intervju. Jag korrigerade till segerhelg för att det blir rätt grammatiskt”.  

Debattören och skribenten Myra Åhbeck Öhrman var bland de första att uppmärksamma Fallenqvists ord, om det skriver hon i en krönika i tidningen Arbetet.

Vad vad tänkte du när du såg det här klippet?
– Alltså, det är inte särskilt förvånande. Varken att SD omger sig högerextrema uttryck och symboler eller att de skulle ge uttryck för dem när de upplever att det går bra och de accepteras av högern. Det går helt i linje med hur de spetsat till sin retorik under året.

Kan det det inte vara så som hon säger till Expressen, att hon försökte spela på medias sedvanliga övertolkningar?
– Med tanke på hon gav en helt annan ursäkt i en annan intervju känns det långsökt. Vad är den praktiska skillnaden mellan att kläcka ur sig högerextrema uttryck för att visa att du är högerextrem, och att göra det för att folk ska tro att du är högerextrem? säger Myra Åhbeck Öhrman till Nongrata.

Jannik Svensson är chefredaktör och ansvarig utgivare på Nongrata.