Före detta SD-politikern Chang Frick betalade Paludans tillstånd – får fortsätta sin medverkan i webbkanalen Riks

Susanne Nilsson
Chang Frick i mitten.

Chang Frick, Sverigedemokrat som regelbundet medverkar i partiets webb-tv-kanal Riks, betalade demonstrationstillståndet för högerextrema Rasmus Paludan. Detta innebär att han får möjlighet att bränna ytterligare en koran på offentlig plats. Han har även kopplingar till den ryska tv-kanalen RT, som fått stark kritik för sin regimvänliga propaganda.

Riks ser inga problem med något av detta, utan låter Frick fortsätta att medverka i deras sändningar.

– Han är konsult och har ingen anställning hos oss, vi lägger oss inte i vad han gör på sin fritid, säger Riks ansvarige utgivare Dick Erixon till DN. Han påtalar också att Riks står bakom allt de publicerar.

Häcklar Erdogan

Frick har tidigare jobbat för ryska RT. Han är även grundare av den svenska högersajten Nyheter Idag. Nyligen sågs Frick häckla turkiets president Erdogan i ett inslag som Riks publicerade på sin YouTube-kanal. I videoklippet bär Frick en mask som avbildar Erdogan, medan han bland annat säger ”Jag Erdogan. Jävla svenskar. Inte skoja om mig. Man får inte skoja om Erdogan”.

– Erdogan är aktuell i och med de krav han ställer på oss om att vi ska ändra vår grundlag. Vi står bakom det vi publicerat, säger Dick Erixon till DN.

Uppmanar sina läsare att kartlägga journalister

På Nyheter Idag har Frick publicerat en artikel med rubriken “Hata och hota journalister på rätt sätt – så gör du” där han bland annat rekommenderar sina högerextrema läsare att kartlägga var journalisternas barn går på dagis.

 “Börja med att kartlägga de aktivistiska journalisterna. Vilka umgås de med? Vilka är de släkt med? På vilka dagis går deras barn? Få en helhetsbild på deras sociala kontakter. Förr eller senare kommer du hitta ett socialt led som går till dig själv. Kanske har du en arbetskamrat som lämnar barnen på samma dagis som en av de aktivistiska journalisterna? Syftet är att få journalistens omgivning att ta avstånd ifrån dem. Gör dig extra kompis med arbetskamraten och varna honom från att låta dennes barn leka med journalistens barn. Försök även att få arbetskamraten att sprida detta till andra föräldrar.”

Nekats inträde i Publicistklubben

Chang Frick har nekats inträde i Publicistklubben, en ideell organisation för tidningsutgivare, författare, reportrar, debattörer och liknande. Deras huvudsakliga arbete går, enligt deras hemsida, ut på att “slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt”.