Christopher Jarnvall, kommunalråd för SD i Norrköpings kommun och programledare för webbkanalen Riks, sålde under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet hemligstämplade uppgifter från Försvarsmakten. Detta avslöjar Norrköpings tidningar (NT).
Jarnvall var mellan 1999 och 2001 anställd på Försvarsmaktens informationsavdelning. Samtidigt drev han även ett eget bolag inom informations- och konsultverksamhet.
“Perfekt person att knyta till sig som spion”
Genom sitt arbete hos Försvarsmakten hade Jernvall tillträde till deras högkvarter.
– Han hade väldigt goda kontakter i högkvarteret. Eftersom han hade ett inpasseringskort kunde han träffa och samtala med vem han ville. Han var en perfekt person att knyta till sig som spion, säger en källa inom Försvarsmakten till NT.
Upphandling av ny helikopter
Under 1999 beslutade de nordiska länderna att de skulle göra en gemensam upphandling av en ny helikopter, avsedd att användas inom försvaret. NH Industries, en helikoptertillverkare med huvudkontor i Frankrike, ville ha affären. Det var i samband med detta som Jarnvall sålde uppgifter om upphandlingen till företaget, som också vann upphandlingen. För detta ska han ha fått 250 000 kronor.
En källa inom Försvarsmakten tror att Jarnvall kan ha fått mycket mera betalt än så.
– Det här kontraktet var bara för första kvartalet av 2001. Det ska finnas fler kontrakt, han har säkerligen fått mer pengar, säger källan till NT.
Läcka agerade på uppdrag av Jarnvall
Den militära underrättelsetjänsten, Must, fick 2001 veta att det fanns en läcka under upphandlingen. Läckan visade sig vara en svensk överste i Värmland, som försökt ta reda på detaljer om upphandlingen. Militären hade agerat på uppdrag av Jarnvall.
Säpo kopplades in i fallet, och vid en husrannsakan mot Jarnvalls dåvarande bostad hittades en mängd dokument. De innehöll bland annat information om skydd och beväpning i helikoptrarna, och hade skickats till NT Industries. Både översten och Jarnvall togs in till förhör och en förundersökning gällande “försök till obehörig befattning med hemlig uppgift” inleddes av åklagare.
Utredningen lades ned
Utredningen lades dock ned i augusti 2022, efter att ställföreträdande överbefälhavare hos försvaret meddelat att läckan inte längre ansågs ha varit skadlig för upphandlingen. Enligt uppgifter till NT ska det istället ha handlat om att Försvarsmakten inte ville riskera upphandlingen och behöva göra om den, då det hade kunnat leda till att Sverige blivit helt utan helikoptrar under en period.
“Hade ingen aning”
Christopher Jarnvall säger i en kommentar till NT att han inte visste att uppgifterna som såldes var hemliga.
– Jag kan säga så här, hade jag känt till att det var sekretessbelagt hade jag inte lämnat ut det. Jag hade inte en aning om att det här var känslig information.