SD-medarbetare bjöd in till firande av årsdagen för Hitlers attack mot Polen

Susanne Nilsson

En SD-tjänsteman, tillika politiskt sakkunnig, har bjudit in 30 personer på Sverigedemokraternas riksdagskansli till en “minnesfika” för att fira årsdagen av Nazitysklands anfall mot Polen.

Idag är det 83 år sedan Tyskland anföll Polen och andra världskriget inleddes. Detta ville den anställde på Sverigedemokraternas riksdagskansli fira. I en inbjudan, som skickades e-post till sina partikollegor.

Med anledning av 83-årsdagen av Nazitysklands anfall mot Polen, då tidigt om morgonen slagskeppet Schleswig-Holstein öppnade eld med sina väldiga kanoner mot den symboliska Polska garnisonen på halvön Westerplatte i Gdańsk, samtidigt som tyska trupper anföll det polska posthuset i samma stad, och tyska flygvapnet terrorbombade den lilla staden Wieluń, varpå Storbritannien och Frankrike två dagar senare förklarade Nazityskland krig, och andra världskriget, den största konflikt i mänsklighetens historia, därmed inleddes, varder förty härigenom ett minnesfika kungjordt och påbjudet, idag torsdagen den 1 september Herrens år 2022, klockan 14.30 i lunchrummet på Sexan, med uppmaning till envar att denna högtid med tillbörlig andakt och en mångfald kardemummalängd fira.

Mail med titeln ”Andravärldskrigsinledelsefika” från SD-tjänstemannen.

Historia av ”konstiga inbjudningar”

Kanslichefen på Sverigedemokraternas riksdagskansli, Sammy Almedal, bekräftar för Aftonbladet att inbjudan är äkta men att fikan ställdes in. Presschef Oskar Cavalli-Björkman säger till DN att konstiga inbjudningar tidigare har förekommit från medarbetaren, som exempel nämns “Coronasegerdagerfika”. SD-tjänstemannen ska enligt uppgift ha fått en skriftlig varning.

Senare under dagen uttalade sig Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, sig om saken i P4 Dalarna.

– Det är inte så enkelt som det verkar. Den här medarbetaren har polskt påbrå och i Polen firas den 1 september som en veterandag. Man firar alltså inte att Tyskland anföll Polen utan man firar Polens försvar. Är man polack så vet man det där men är man svensk så reagerar man.