Schimpanser rymde från djurpark – sköts ihjäl

Susanne Nilsson
Foto: Privat

Fyra schimpanser rymde på onsdagen från Furuviksparken. Sju skyttar, assisterade av polisen, deltog i jakten på de förrymda aporna. Man sökte också med drönare för att lokalisera schimpanserna. Allmänheten i området uppmanades att hålla sig inomhus och låsa sina ytterdörrar.

Det började med att tre av parkens schimpanser tog sig ut ur sitt hägn. Två av dem sköts omgående, men den tredje tog sig vidare iväg ut ur schimpanshuset. Ytterligare två schimpanser tog sig sedan ut, totalt fyra av rymlingarna sköts ihjäl medan den femte återvände till hägnet på egen hand.

Hade inte tillräckligt med bedövningsmedel

På Furuviksparken bor sju schimpanser, och det var alltså fem av dem som rymde mitt på dagen. Enligt parken fanns det ingen annan utväg än att skjuta ihjäl aporna, då det inte fanns tillräckligt med bedövningsmedel för att kunna söva dem.

– Schimpanser är starka djur, de har en väldigt hög riskklassning. Det är inga djur som man får gå i närheten av eller ha närkontakt med, inte våra medarbetare heller. Så vårt största fokus var att se till att ingen människa kom till skada, säger Annika Troselius, informationschef på Parks and resorts som äger Furuvik, till TT.

“En oerhört tråkig dag”

På sin hemsida skriver Furuvik att de ser allvarligt på det som inträffat.

“Vi har ett antal schimpanser som rymt från sitt hägn. Vi ser väldigt allvarligt på detta och prio nu är att se till så att omgivningen, både medarbetare och boende i närheten är i säkerhet. Säkerhet är det absolut viktigaste för oss men detta är också djur som vi bryr oss väldigt mycket om. Situationen är svår så vi ber er om tid för reda ut vad som händer och så lovar vi att återkomma med all information vi har. Det är en oerhört tråkig dag.”