Schimpanser fortfarande lösa i aphuset – har fått mat och varm choklad

Susanne Nilsson
Foto: Privat

Efter att fyra schimpanser rymde från sitt hägn på Furuviksparken i onsdags, och tre av dem sköts ihjäl, är kvarvarande fyra apor fortfarande lösa inuti aphuset. Genom att skicka in en drönare i huset har personalen kunnat se att tre schimpanser rör sig runt i huset, medan en fjärde ligger ner.

En av aporna skadesköts i samband med rymningen, och det tros vara den som ligger ner inne i huset. Den ska ha legat ner i minst ett dygn, och det är enligt parken inte säkert att den är vid liv. Veterinärer har dock inte kunnat komma tillräckligt nära för att kunna säkerställa detta.

“Inte ett gott tecken”

Furuviksparken uppdaterar kontinuerligt på sin hemsida, och på fredagsförmiddagen skrevs följande:

“Tidigare under morgonen har vi med drönare kunnat se de tre schimpanserna som tidigare gick runt i huset. Tyvärr kunde vi också se att den schimpans som igår låg ner fortfarande ligger ner. Än så länge kommer vi inte så nära att veterinärerna kan göra en bedömning av skadeläget, men att en schimpans ligger ner så här länge är inte ett gott tecken.”

Fått mat och värme

Parken skriver också på sin hemsida att djurvårdare och veterinärer nu har lyckats ta sig in i aphuset på ett säkert sätt. De har skärmat av ett område inne i huset och kunnat ge aporna mat och varm choklad. Värmefläktar har också ställts in, och man försöker nu bedöma schimpansernas hälsotillstånd. Försöken att få dem tillbaka till sitt hägn och säkra det fortsätter också.