Säpo backar – beskrev av misstag fredlig kulturförening som terrororganisation

Nathalie Wästerlund

Den 9 juni åtalades en man för ett flertal brott, däribland försök till finansiering av terrorism. I förundersökningsprotokollet framkommer det att förhörsledaren i förhör säger att NCDK, Kurdiska Demokratiska Samhällscentret, har blivit klassificerat som en terrororganisation av Säkerhetspolisen, något som inte stämmer. Varken Sverige eller FN har terrorklassat gruppen, som är en svensk kulturförening.

– Det här var en formulering som förekom under ett av 12 förhör med den misstänkte. Det är en transkribering av ett samtal, men exakt varför formuleringen ser ut så i det transkriberade förhöret kan jag inte uttala mig om, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säpo, till Aftonbladet.

Hans Ihrman, åklagare i fallet, bekräftar att NCDK mycket riktigt beskrivits som en terrororganisation i förhör, men att detta endast beror på den enskilda förhörsledaren.

– Den gruppen är inte terrorklassificerad och det är en fråga som är ställd i ett förhör, det är det som uttrycks. Det är inte en officiell hållning, den gruppen är inte terrorklassad, säger Ihrman till tidningen.