Salwan Momika brände under fredagen ytterligare en koran, den här gången utanför Irans ambassad på Lidingö. Under den allmänna sammankomsten störtade plötsligt en kvinna fram med en brandsläckare och försökte släcka den brinnande koranen. Poliser som befann sig på platsen omhändertog genast kvinnan som initialt misstänktes för störande av förrättning.
Det visade sig också att kvinnan kunde misstänkas för våld mot tjänsteman eftersom hon agerade våldsamt mot poliserna som ingrep. Enligt polisen greps hon som misstänkt för de två brotten. Den brandsläckare hon hade med sig är tagen i beslag och ingår i utredningen angående störande av förrättning. Ingen behövde föras till sjukhus efter händelsen.Under den allmänna sammankomsten har polisen även uppfattat att brottet hets mot folkgrupp har skett. De har ännu inte gått ut med vem det är som misstänks för detta. Det kommer att utredas vidare.
Utreds av Migrationsverket
Salwan Momika utreds nu enligt SVT Nyheter av Migrationsverket. Den 11 juli, efter den första koranbränningen, öppnade Migrationsverket ett ärende för att pröva om huruvida hans skyddsstatus och uppehållstillstånd ska återkallas. Anledningen var att det inkommit nya uppgifter från allmänheten, bland annat bilder och filmer där han syns med vapen i militära miljöer. Dessa uppges visa att Momika haft en ledarroll i en kristen milisgrupp som har nära kopplingar till Iran.
Kallades till hemligt möte i polishuset
Salwan Momika ska enligt uppgift ha kallats till ett möte med Migrationsverket under torsdagen. Mötet ägde rum i polishuset i Stockholm på grund av säkerhetsrisken. Där blev han utfrågad om bilderna och hans påstådda kopplingar till milisgruppen, men även om omständigheterna kring uppgifter som bevisar att han befunnit sig i Irak, trots att han själv hävdar att hans liv hade varit i livsfara om han återvände dit.
Enligt honom själv är dock dessa bilder tagna långt innan han kom till Sverige för första gången.
– De säger att jag varit där för att de vill ha mig utlämnad, säger han enligt SVT.
Migrationsverkets utredning förväntas pågå under en längre tid. Presschefen Jesper Tengroth menar att det är viktigt att de inblandade parterna får möjlighet att komma med sin syn på saken.