Säkraste platsen att sitta på om flygplanet kraschar

Ricard Aron Nilsson
Mittenraden, långt bak i flygplanet, är de säkraste platserna vid en krasch.

Vad är viktigaste för dig när du flyger? Är det att ha gott om plats för benen? Nära till toaletten? Sitta långt fram i planet för att komma av snabbt efter landning? Eller vill du sitta på den plats där chansen är störst att överleva vid en eventuell krasch?

På de flesta större flygplan, i synnerhet om man ska flyga i många timmar, så undviker sannolikt de flesta stolarna i mitten av planet och de längst bak. Men rent statistisk så är det störst chans att överleva vid just dessa vid en krasch.

Större risk att dö längre fram

Statistik som tittat på över 30 år av flygplansolyckor har visat att sätena i mitten av flygplanet längst bak ger betydligt större chans att överleva än övriga platser. Skälen är bland annat att du skyddas av de personer som sitter vid sidorna av planet. Dessutom sitter du nära de utrymningsvägar som finns placerade längst bak. Och ju längre fram du sitter, desto närmare är du nosen, som oftast slår i marken först.

Säkert sätt att flyga

Oavsett var du sitter, så är att flyga bland de säkraste sätten att resa på. Ser man till exempel på statistiken för 2019, så skedde över 70 miljoner flygningar över hela världen. Endast 287 människor dog. Risken att dö i en bilolycka är betydligt större.