Säkerhetszon införs i Norrköping – första gången en sådan används i Sverige

Susanne Nilsson
Foto: Susanne Nilsson

Efter dubbelmordet i Norrköping i måndags upprättar polisen nu en säkerhetszon i staden. Det är första gången en sådan används i Sverige efter att lagändringen som möjliggör sådana trädde i kraft i april i år.

Syftet med säkerhetszonen är att bryta det eskalerande våldet i stadsdelen Hageby i Norrköping, ett område som sedan en tid tillbaka är hårt drabbat av konflikter mellan olika kriminella gäng.

– För mig har det varit väldigt viktigt att utöka polisens verktygslåda, säger justitieminister Gunnar Strömmer till DN.

“Bättre förutsättningar att förhindra nya våldsbrott och öka tryggheten”

Säkerhetszonen i Hageby införs imorgon onsdag och gäller två veckor framåt. Den kan dock både förlängas och avbrytas i förtid. Detta är första gången en säkerhetszon införs i Sverige, och åtgärden ger polisen möjlighet att till exempel  visitera personer och söka igenom fordon i området utan att en konkret brottsmisstanke finns.

– Vi gör bedömningen att införandet av en säkerhetszon i det här läget kommer ge oss bättre förutsättningar att förhindra nya våldsbrott och öka tryggheten, sade lokalpolisområdeschef Frida Braf på en pressträff på tisdagen.