S föreslår skattesänkning för “vanligt folk” – kan kosta samhället omkring 10 miljarder kronor

Nathalie Wästerlund

Socialdemokraterna kommer i sitt förslag till höstbudget föreslå en “rättvis skattesänkning för vanligt folk”. Det meddelar partiledare Magdalena Andersson och partiets ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg i en pressträff.

– Vanliga svenska hushåll lever under en ekonomisk press varje dag, och allt fler hushåll vänder på varenda krona. Vi får också rapporter om att fler ärenden nu hamnar hos kronofogden. Det har blivit dyrt att leva i Sverige, inleder Magdalena Andersson.

Förslaget skulle innebära en skattesänkning på i snitt 1 900 kronor per år för löntagare och omkring 1 100 kronor i genomsnitt för pensionärer. En “rättvis skattesänkning för vanligt folk”, säger Andersson. Skattesänkningen riktar sig framförallt mot låg- och medelinkomsttagare och inkluderar både pensionärer och de som har sjuk- och aktivitetsersättning. Omkring 4,3 miljoner svenska löntagare och 1,7 miljoner pensionärer skulle gynnas av förslaget. Kostnaden för förslaget beräknas vara omkring 10 miljarder.

En rättvis ekonomi för vanligt folk

– Vårt förslag sätter fokus på det som är viktigt för att Sverige ska hålla ihop. Nämligen att den som varje dag går till jobbet, som undersköterskan, byggnadsarbetaren, eller lokföraren och som sliter med att få vardagen att gå ihop, ska få det lite lättare. Helt enkelt en rättvis ekonomisk politik för vanligt folk, fortsätter hon.

Regeringen och SD får underkänt

Regeringen och Sverigedemokraterna får svidande kritik av Andersson baserat på hur de hanterat den ekonomiska krisen med stigande inflation och räntor. De har enligt henne hanterat krisen med en “oförmåga att hantera vanligt folk”.

– De har prioriterat att inflationsskydda framför allt höginkomsttagare … så det är klart att det finns en väldigt stor besvikelse hos vanliga hushåll just nu, säger hon.

Välbeställda får bidra lite mer

Socialdemokraterna sätter upp ett antal principer för hur detta ska finansieras, där partiet ser det som att det enda rättvisa är att de allra mest välbeställda bidrar lite mer när samhället går genom stora prövningar. Därtill hör även att det enligt partiet är fullt rimligt att de som tjänar stora pengar på de här ekonomiska oroligheterna bidrar mer.

– Precis som vi gjorde med elbolagen när elpriserna rusade, kan det vara aktuellt att bankerna får bidra mer nu när hushållen pressas av stigande räntor samtidigt som vinstmarginalerna för bankerna ökar, säger Mikael Damberg.