Ryskt stridsplan kränkte Svenskt luftrum – “oacceptabelt och oproffessionellt”

Susanne Nilsson
Foto: Milan Nykodym, Czech Republic, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29093526

Ett ryskt stridsflygplan av typen SU-24 kränkte Sveriges luftrum under en stund på fredagseftermiddagen. Detta enligt Försvarsmakten.

Flygvapnets stridsledning gav en muntlig varning till planet men fick ingen respons. Man skickade då upp två Jas 39-Gripen, som avvisade det ryska planet.

– Det ryska agerandet är oacceptabelt och oprofessionellt, säger försvarsminister Pål Jonsson i ett uttalande.

Avvisades av två Jas-plan

Det ryska planet flög in på Svenskt luftrum strax öster om Gotlands sydspets. Kränkningen av luftrummet blev kortvarig men Försvarsmakten ser allvarligt på händelsen.

– Vår luftbevakning hade koll på det ryska stridsflygplanet en längre tid och när de närmade sig läste vår flygstridsledning ut det vi kallar en ”verbal warning” som de inte hörsammade. Vår beredskapsrote lyfte från Gotland och följde planet från den svenska sidan så när det ryska flygplanet korsade gränsen gick roten fram och avvisade dem, säger generalmajor Jonas Wikman, som är chef på Flygvapnet, till DN.

Ryska stridsplan ska också ha kränkt finskt luftrum tidigare i veckan. Senast ryska plan kränkte Svenskt luftrum var 2022, även då över Gotland och med fyra stycken plan.