Ryskproducerad raket slog ner i Polen

Ricard Aron Nilsson
Foto: Skärmdump twitter

Under tisdagen slog en raket ner i den polska staden Przewodów, som ligger i närheten av den Ukrainska gränsen. Två personer dog. Enligt uppgift var den rysktillverkad. Nu framkommer uppgifter om att den inte avfyrades från ryskt territorium.

USA:s president Joe Biden gjorde ett uttalande några timmar efter att raketen slog ner. Han framhöll då att det fanns “preliminär information” som motsäger att den avfyrades från rysk mark. Men frågan hålls öppen.

Polen har kallat upp ryske ambassadören

Den polska utrikesministern Zbigniew Rau kallade upp den ryska ambassadören för att ge en detaljerad förklaring. Samtidigt sa Polens president Andrzej Duda att alla måste hålla sig lugna innan man vet vem som verkligen avfyrade raketen. Den militära beredskapen är höjd över hela Polen.

Ryssland dementerar

Ryssland har i starka ordalag dementerat att någon attack gjorts mot några mål som ligger i närheten av gränsen mellan Ukraina och Polen, än mindre att någon attack riktats mot Polen.

Blixtinkallat NATO-möte

Under onsdagen kommer ett blixtinkallat NATO-möte att hållas med anledning av raketattacken. Detta eftersom att Polen åberopat artikel 4 i NATO-fördraget, som innebär att medlemsländerna snabbt ska samlas för att diskutera en viktig händelse eller fråga.