Ryska skolans nya läroböcker beskriver Ukraina som en naziststat

Nathalie Wästerlund

Rysslands utbildningsminister Sergej Kravtsov har presenterat landets nya läroböcker i historia. Eleverna kommer bland annat få läsa om landets “militära operation” i den “nazistiska staten Ukraina”.

Kravtsov säger enligt nyhetskanalen CNN att syftet med de nya läroböckerna är att ”förmedla målen” med offensiven, som enligt honom är ”denazifiering och demilitarisering” av Ukraina – ett narrativ som den ryska regimen försökt förmedla till omvärlden sedan kriget fick sin början i februari 2022. Historieböckerna, som främst riktar sig till elever i tonåren men även elever så unga som sex år, beskriver Ukraina som en naziststat som är överdrivet fientlig mot Ryssland helt utan anledning.

Ökning av skolans indoktrinering

Utbildningsminister Kravtsov säger till statliga medier att läroböckerna innehåller avsnitt ”om skälen till starten av den särskilda militära operationen, syftet med den särskilda militära operationen, denazifiering, demilitarisering, och nya regioners inträde i Ryssland”. Han lovar även att böckerna kommer uppdateras “så snart Ryssland vinner”.

– Det har skett en ökning av skolans indoktrineringsförsök genom läroböcker, innehållet i läroplanen och fritidsaktiviteter i Ryssland från 2014 och framåt, säger professor Katerina Tertytchnaya vid University College London till CNN.

Fara för eleverna

Detta har väckt stor uppståndelse och gett upphov till stark kritik från hela världen. Både det faktum att kriget tydligt undermineras och att läromedlen istället innehåller pro-rysk propaganda kritiseras, men även det faktum att eleverna inte uppmuntras till kritiskt tänkande oroar sig experter för.

– Regimen investerar i utbildningsreformer som gör det omöjligt att tänka kritiskt, som kväver kritik, oliktänkande eller kritiskt tänkande av någon form, fortsätter Tertytchnaya.

Börjar användas vid terminsstarten

Historien i böckerna sträcker sig från 1945 till nutid och planeras vara på plats i skolorna tills terminsstarten den första september, enligt utbildningsministern. Materialet innehåller även kartor över ockuperade regioner i Ukraina som benämns som ryskt territorium. Enligt CNN ska författarna även ha uppmanat eleverna att vara försiktiga och källkritiska om de söker efter information om Ukraina på internet, eftersom att det finns en ”global industri för iscensatta videos och falska bilder”.