Restaurang i Tyresö har haft fem inbrott på en månad – polisen gör inget på grund av gängkriget

Nathalie Wästerlund

Tyresö har den senaste tiden drabbats av en intensiv inbrottsvåg. En restaurang i kommunen har utsatts för fem inbrott – inom loppet av endast en månad. Mitt i har pratat med restaurangchefen samt en kommunpolis.

Restaurangen Indiska köket ligger i ett centralt men lugnt område i Tyresö, Stockholm. Trots att det går mycket bra för restaurangchefen Mustafa Sarwar, så har saker och ting eskalerat på sistone. Han uppger nämligen för Mitt i att han haft fem inbrott i restaurangen under en månads tid.

Fem inbrott på en månad

– Mellan den 20 november och 20 december har vi haft inbrott här fem gånger. Vi har fått ett jätteproblem med inbrott i hela området, säger Sarwar. Han berättar vidare om hur det vid varje inbrott har stulits saker – en laptop, vinflaskor, sprit och pengar. Enligt hans beräkningar har restaurangen gått back nästan 100 000 kronor.

Restauranger vidtar fler åtgärder

Nu har Indiska köket slutat köpa in dyr alkohol, och de planerar även att sätta upp kameror och galler framför fönsterna. Inbrottsvågen i Tyresö har gått hårt åt många restauranger som behöver vidta ännu fler säkerhets- och försiktighetsåtgärder.

Egendomsbrott blir bortprioriterade

Ingen har gripits för någon av inbrotten. Kommunpolisen Magnus Mohlin har pratat med Mitt i om situationen i kommunen.

– Larmar man under ett pågående inbrott åker polisen alltid ut. Men hör man inte av sig förrän någon dag senare blir det oftast bara en pappersanmälan, säger han. Han nämner även att våldsbrott oftast går före egendomsbrott, som nu tvingats bortprioriteras till följd av ökningen av sprängningar och skjutningar som skett senaste tiden.