Rekordvinst för ryska Gazprom – 447 miljarder kronor

Elin Eriksson

Ryska energiföretaget Gazprom rapporterar en vinst på 41,75 miljarder dollar för kvartal 1 och 2 2022. Den ryska statens utdelning – 8,6 miljarder dollar.

Sanktionerna från väst ser ut att ha gynnat Gazprom då priserna på energi skenar i Europa. Rysslands ökade export av olja till Asien samt stigande gaspriser har bidragit till resultatet.

– Rysslands gasgigant Gazprom visade väldigt bra resultat under första halvan av 2022 och kommer att slå förra årets”, säger Gazproms VD Alexey Miller till Reuters.

Rubeln snart tillbaka på februaripris

Aktiekursen är tillbaka från ca 187 rubel till ca 250 rubel på Moskvabörsen och är på liknande nivåer som februari 2022 då kursen föll från ca 350 rubel. Då det är sanktioner med handel i denna aktie så är det oklart hur värdet på företaget är för internationella investerare som exempelvis Sverige 7:e AP-fond.

Gazprom har formellt slutat rapportera finansiella resultat sedan Rysslands olagliga ockupation i Ukraina inleddes i men företrädare för företaget har fortsatt ge indikationer över företagets resultat.

Europeiska regeringar har anklagat Putin för att använda gas och energi som ett vapen i konflikten med Ukraina. Moskva förnekar detta och hänvisar till tekniskt underhåll.