Rekordstora beslag av narkotika i tullen – lika mycket har beslagtagits hittills som under hela 2022

Nathalie Wästerlund
Cannabisbeslag. Foto: Tullverket

Under det första halvåret 2023 har Tullverket beslagtagit nästan dubbelt så mycket narkotika som under samma period förra året. Över 4,5 ton cannabis, kokain och amfetamin har hittills upptäckts och konfiskerats.

Under perioden januari till juni i år gjorde Tullverket 14 enskilda narkotikabeslag på över 100 kilo, varav flera vägde över 200 kilo. Samma period förra året gjordes bara sju sådana beslag, vilket innebär att siffran fördubblats sedan förra året. Majoriteten av dessa skedde i Helsingborgs hamn, och rör sig oftast om kokain i kylcontainrar som kommer från Sydamerika samt cannabis som transporteras i lastbilar som anländer till Sverige med färja.

– Helsingborgs hamn har blivit en inkörsport för narkotika till Sverige men även till andra europeiska länder. En trend vi ser är att legala transporter i den tunga godstrafiken utnyttjas allt oftare för storskalig smuggling, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson i ett pressmeddelande från myndigheten.

Festkokainet göder gängen

De fyra mest kända narkotiska preparaten – cannabis, kokain, amfetamin och heroin – har alla ökat stort i jämförelse med det första halvåret av 2022. Cannabis och kokain har även ökat jämfört med hela 2022 – föregående år beslagtogs totalt 2 285 kilo cannabis av Tullverket, medan siffran ligger på 3 182 kilo för den första halvan av 2023.

– De stora beslagen visar att vi blivit vassare men också att smugglingen är omfattande. Efterfrågan på narkotika är stor och så länge det finns en efterfrågan kommer smugglingen att fortsätta. Den som köper några gram kokain till helgen ska veta att man direkt bidrar till den gängkriminalitet som plågar vårt samhälle idag, säger Charlotte Svensson.

5,1 miljarder i samhällsnytta

Tullverkets beslag av narkotika och dopningsmedel räknas också om till samhällsnytta. Det görs enligt en modell som beräknar hur mycket samhällets kostnader minskar tack vare tullens beslag som hindrar narkotikan att komma ut i samhällets omlopp. För hela 2022 låg samhällsnyttan på 5,1 miljarder kronor. Samma siffra har redan uppmätts i år och beräknas stiga kontinuerligt.

Kvitto på att arbetet gör skillnad

– Beräkningen av samhällsnyttan kan tyckas abstrakt men den ger oss ett kvitto på att vårt arbete gör skillnad. Vårt uppdrag är att bidra till ett säkrare och tryggare samhälle … Varje kilo vi beslagtar innebär förlorade inkomster för gängen. Varje gång vi griper en gängkriminell smugglare störs deras verksamhet. Det är vårt bidrag i kampen mot den organiserade brottsligheten, berättar Charlotte.